Bæredygtighed og biodiversitet
Stensballegaard har stor fokus på den grønne omstilling, biodiversitet og bæredygtighed. Det gør sig f.eks. gældende i bygningerne, der opvarmes med grøn energi, arbejdet i skoven og på golfbanen, med fokus på bæredygtighed og biodiversitet samt et kommende solcelleanlæg til Stensballegaards eget forbrug af strøm.
Bæredygtighed (ESG)
På Stensballegaard er alle bygninger opvarmet med grøn energi. Stensballegaard har stor fokus på grøn omstilling og bæredygtighed, og opvarmningen af Stensballegaards faciliteter og lokaler foregår i dag via fyring med biomasse. Siden 1997 har vi fyret med biomasse på Stensballegaard, og i 2022 begyndte vi at fyre med egenproduktion af træflis. Der er ligeledes planer om etablering af et tagsolcelleanlæg, som har til formål at generere størstedelen af den strøm, der anvendes i faciliteterne på Stensballegaard.
ESG
ESG står for Environmental (miljø), Social (sociale forhold) og Governance (god ledelse) og dækker over væsentlig information om en virksomhed indenfor miljø og klima, virksomhedens sociale/samfundsmæssige påvirkning og den generelle styring af virksomheden.
Bæredygtig opvarmning
Skov bidrager med træ til energiforsyningen. Alle bygninger på Stensballegaard er, som tidligere nævnt, opvarmet med biomasse. Hvor vi tidligere fyrede med afrensning af græsfrø, fyrer vi i dag med egenproduktion af træflis. Med dette tiltag har vi ligeledes kunnet nedbringe transportomkostningerne. Hvor vi nu anvender træflis fra egne skove, skulle vi tidligere have biobrændslet fragtet fra Vojens. Det er både billigere og mere energirigtigt at anvende biobrændsel til opvarmning, sammenlignet med andre typer af energikilder. Størstedelen af det producerede træ i skovene på Stensballegaard bruges bl.a. til tømmer i byggesektoren, løvtræet anvendes dog primært i møbelindustrien.
Hvad er biomasse?
Biobrændsel (bioenergi eller biomasse) er fællesbetegnelsen for energien i organisk stof, som dannes ved planters fotosyntese.
Biobrændsel er plantebaserede materialer brugt til at producere varme eller elektricitet. Eksempelvis træ, træflis og træpiller, restprodukter i landbruget og biologisk affald fra industrien, landbruget og private husholdninger.
Biobrændsel kategoriseres som vedvarende energi, ligesom energien lavet ved sol eller vind.
Vedvarende energi er først og fremmest kendetegnet ved at udlede særdeles små mængder netto CO2 og I modsætning til de fossile brændstoffer, anses vedvarende energiformer som uudtømmelige.
Klimavenlig strøm
Der arbejdes lige nu på at få etableret solcelleanlæg på alle de tage, hvor det er muligt. Målet er, at vi selv vil kunne producere den mængde strøm (kWh) som der bruges på hele Stensballegaard i dagtimerne.
I et tiltag for at nedbringe CO2-aftrykket anvender vi LED-belysning i størstedelen af faciliteterne på Stensballegaard herunder Boxdepotets lokaler.
Som endnu et bidrag til den grønne omstilling, er der etableret 4 ladestandere med 8 udtag i alt på Golf & Padel Parkeringspladsen
Catch Basin Drainage som cirkulær ressource
Vand er en vigtig ressource til professionel græspleje. Golfbanen på Stensballegaard vandes med opsamlet regnvand. Golfbanen afvandes ned i det som kaldes Catch Basin Drainage, som dræner regnvandet fra overfladen. Disse opsamlingspunkter og mange kilometer rørføring opsamler regnvandet i 3 store søer ved golfklubben, som efterfølgende genbruges og udnyttes cirkulært til at vande både greens og teestederne.
Naturtjek på Stensballegaard Gods
Stensballegaard Gods har fået foretaget et Naturtjek på bedriften. Ofte skal der meget lidt til for at hjælpe naturen og øge biodiversiteten på landbrugsbedriften. Naturtjek er et samarbejde mellem Lodsejer, Landboforeningen og Kommunen.
Herunder er der bl.a. planlagt afgræsning af større områder med kvæg, som efterfølgende, når kvæget er slagteklar, vil indgå i menukortet i restauranten. Der igangsættes forskellige beplantningstiltag i roughen ved golfbanen, som tilgodeser dyr og insekter. Disse smukke beplantningsområder vil ligeledes kunne bruges som pejlemærker i roughen. Her plantes bl.a. Benved, Kvalkved, Rød kornel, Slåen og alm. Hvidtjørn.
Hvad er Naturtjek?
Naturtjek bygger på rådgivning omkring, hvordan du bedst muligt tilgodeser den vilde natur på din bedrift. Disse rådgivningsforløb tilrettelægges ud fra netop din bedrift, så du gavner naturen og biodiversiteten bedst muligt baseret på din bedrift. Naturtjek udføres af en DLBR-rådgiver, som er fagkyndig og specialiseret inden for området.
Hvad er biodiversitet?
Biodiversitet betyder mangfoldigheden af levende organismer. Ordet er dannet af ordene ”bio”, der betyder liv, og ordet ”diversitet”, der betyder forskellighed. Når folk snakker om biodiversitet, tænker de som oftest på mangfoldigheden af arter. Men biodiversitet kan også opgøres ved hjælp af forskellighed i genetik eller økosystemer.
Certificeret skov
Vores skove på Stensballegaard er PEFC-certificerede, og på den baggrund kan vi dokumentere bæredygtigheden af skovdriften.
PEFC Danmarks standard for bæredygtigt skovbrug opstiller krav til, hvordan en bæredygtig skov skal forvaltes. PEFCs standarder for bæredygtigt skovbrug er tilpasset lokale forhold, og sikrer at skovrydning undgås og biodiversitet bevares.
En række krav er blevet defineret og udformet af Europas ministre – krav som skal opfyldes for at kunne blive PEFC-certificeret og benævne en skovdrift som værende bæredygtig. Nogle af de bærende kriterier, som skal opfyldes i forbindelse med en PEFC-certificeret skovdrift, er følgende:
- Bevarer og forøger skovressourcen
- Bevarer og forøger skovenes sundhed og vitalitet
- Bevarer og forbedrer skovenes produktion
- Bevarer og forbedrer skovenes biodiversitet
- Bevarer og forbedrer skovenes beskyttelsesfunktion
- Bevarer skovenes andre socioøkonomiske funktioner